Irma Taavela

Hyvinvointivaltio on vastuunottoa ja rakkaudella meille kaikille

Julkisen sektorin menoista suurin osa koostuu palkoista tai tulonsiirroista. Täten siihen kohdistuvat säästöt nykyisessä taloustilanteessa olisivat täyttä myrkkyä lopullekin kotimaiselle kysynnälle ja hyydyttäisivät yskiviä talouden rattaita edelleen.  Leikkaava virus etenisi varsinkin kotimarkkinoilla toimiviin yrityksiin, jossa se aiheuttaisi edelleen tarpeita henkilöstövähennyksiin, jne. jne.

Ainakin Kokoomuksen esittämät toimet kotimaisen kysynnän suhteen ovat hyvin ristiriitaisia ja omasta näkökulmastani vaarallisiakin. Julkisten leikkausten lisäksi tai niiden vastapainona esitetyt veroalennukset huolehtisivat kysynnän säilymisestä ehkä nykytasollaan. Samalla nämä kaksi tointa tosin polttaisivat hyvinvointivaltiota ja sen olemassaolon mahdollisuuksia kummastakin päästä. Vaikutuksia yksityisten ihmisten elämään ja siitä aiheutuvia menoja voi vain kauhulla arvailla.

Pohjoismaisen hyvinvointivaltion malli ei ole erillään yksityisestä sektorista, vaan nämä kaksi ovat hyvin linkittyneitä toisiinsa ja kummankin menestys riippuu lopulta toisistaan. Taloudellisen kasvun tekijöistä ehkä tärkeimmät ovat inhimillinen ja sosiaalinen pääoma. Kumpaakin sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen pyrkivä julkinen sektori tuottaa ja ylläpitää.

Julkisen sektorin kestävyyttä voitaisiin parantaa merkittävästi, jos siihen käytetyt eurot pyörisivät mahdollisimman paljon omassa taloudessamme. Tämä tarkoittaisi mahdollisimman paljon omaa julkista tuotantoa, yhteistyöstä kieltäytymistä verosuunnittelua harjoittavien yritysten kanssa sekä muita mahdollisia toimia verovuotojen tukkimiseksi.

Kuten tiedetään, niin Vasemmistoliitto ei puolusta leikkauslinjaa. Puolueen tuloeroja kaventavassa veromallissa verotusta kevennettäisiin esim. seitsemässä alimmassa tulonsaajaryhmässä. Näissä ryhmissä lisääntyvät tulot siirtyvät suurimmalla todennäköisyydellä kulutukseen. Tässä mallissa kysyntää siis todellisesti nostettaisiin ja samalla huolehdittaisiin hyvinvointivaltion olemassaolosta kestävän kasvun mahdollistajana.

Julkisen sektori on the työkalu, jonka avulla meillä suomalaisilla on mahdollisuus ottaa aktiivista vastuuta tulevaisuudestamme. Kasvun eväät tulee varmistaa paitsi kotimaisesta kysynnästä huolehtimisella ja hyvinvoinnin takaamisella, niin myös riittävillä investoinneilla esim. perusinfran kuntoon laittamiseen, kuin koulutukseen tai vihreän energia- ja muun talouden kehittämiseen, valmistamiseen ja viemiseen maailmanmarkkinoille. Nämä luovat pohjaa tulevaisuuden työlle ja kestävälle kasvulle, sekä ennen kaikkea valtion, kuntien, yritysten kuin yksityisten kansalaisten velkojen takaisinmaksulle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Jouni Nordman

Eli vasemmisto on jakamassa yritykset hyviin ja huonoihin, vain sen mukaan mihin maksavat yhteisö veronsa, jotka kumminkin on vain yksi hallinnon maksu johon EU perussopimus antaa vielä mahdollisuuden valita.

Eli vasemmiston laatuvaatimukset tulevat verojen mukaan, ei sen minkä tasoista palvelua tämä totta. Eli jos vertaa maahanmuutto keskusteluun, niin tämä on itsestäni jopa rasisti leima jyrkenpi, eli muistuttaa natsien poliittisesta linjalta.

ulf fallenius

Totuus on silti se että hyvinvointivaltioista ei ole pätkäkään jäljellä nykyisestä muodosta 10-20 vuoden kultua ei löydy näin pienestä maasta maksupohjaa sille ja miten kauemmin pyristelee vastaan ja ei sopeudu mitä suurempi shokki on myöhemmin tiedossa.Syyt on selvät huono kasvu taloudessa ikuisesti lian pieni työtä tekevä osuus kansasta eläke lähdöistä johtuen ja ihmettä niin kuin Nokia ei tuskin tapahdu koskaan enää.Toivottavasti kansa ymmärtää säästää koska vanhuushoito jo 10 vuoden sisällä otetaan omasta omaisuudesta kuin valtio ei vaan kerta kaikkiaan pysty osallistumaan.Näistä asioista löytyy melkoisen tarkat laskelmat mitkä ei voi paljon kiistää mutta aina voi ihmettä odottaa.Nykyisiä 50 vuotiaita odottaa melkoinen shokki jos eivät ole varoissaan jos elävät pitkään.

Käyttäjän IrmaTaavela kuva
Irma Taavela

Ulf, minusta on erittäin tärkeä miettiä asiaa siltä kantilta, että otammeko yhdessä vastuun ja todennäköisemmin vältämme mainitsemasi tulevaisuuden skenaarion. Mainitsemasi tulee tapahtumaan itsestään ellei vastuuta oteta tai se jätetään pelkästään markkinoiden varaan. On mahdollisuus huolehtia vahvasta valtiosta ja tehdä aktiivista talouspolitiikkaa.

ulf fallenius

Se ei ole skenaario vaan matemaattinen totuus.Toki viivytystaistelua voi olla mutta lopputulos on aika sama.

Toimituksen poiminnat